Certificeret Harddisk Sletning

WhiteCanyon™ Software

Scandic Services er eksklusiv distributør

WipeDrive sikker datasletning
WhiteCanyon sikker datasletning
Anmod om en gratis startpakke

Harddisk sletning og sikker datarensning

IT-udstyr forbundet med jeres netværk kan indeholde data, som I ellers troede var slettet. Læk af fortrolig information repræsenterer en sikkerhedsrisiko. Det kan sætte både tilliden fra brugere og kunder på spil – lige så vel som det kan resultere i bøder fra Datatilsynet med de nye regler for datasikkerhed. Det er blot nogle få af de mange grunde til at bruge datasletningssoftware til at sikre, at ingen data er tilbage, som I ellers troede var slettet.

De indbyggede funktioner i operativsystemer fra Windows/Linux/Apple garanterer ikke, at jeres data ikke kan genskabes. Rester af information kan stadig eksistere i form af 0er og 1er. Rester fra skjulte filer kan også stadig eksistere. Wipingværktøjer som WipeDrive sikrer til gengæld, at alt information er væk. Det er især en effektiv løsning i tilfælde, hvor:

 • Diske har udviklet ubrugelige tracks, som ikke kan overskrives med traditionelle metoder til datasletning.
 • Data lagret i en cloudløsning inden for SaaS, IaaS eller PaaS-systemer, hvor ikke-godkendte parter måske kan få adgang.

Hvad er datarester?

Datarester er når, selv efter du har slettet filer eller formateret en lagringsenhed, der stadig er bidder af information tilbage. Små bidder af information kan sættes sammen med avancerede metoder, som gør det muligt for cyberkriminelle at genskabe fortrolig data. Filsletning og formattering sikrer ikke mod genskabelse.

Selv hvis man mister sit udstyr eller smider det i skraldecontaineren, kan datarester ende med at lække fortrolig data.

Hvorfor kan data ikke slettes permanent?

Der er flere faktorer, der gør datasletning kompliceret. Datarester skyldes blandt andet:

 • Ikke-tilgængelig lagring: Dårlige sektorer på magnetiske diske, re-allokerede tracks på harddiske, tapes med “inter-record gaps” og flyttet “bad block tables” på SSD diske kan ikke overskrives på samme måde som let-tilgængelig data. Simple metoder til overskrivning lykkes ofte ikke i disse tilfælde.
 • Avanceret lagring: I takt med at teknologien bliver mere sofistikeret, bliver datarester et større problem. Et filsystem skriver ofte data i flere forskellige lokationer for at beskytte dataintegritet. Datarester kan sidde i lokationer uden for typisk fil-lagringslokation. Nogle lagringsenheder er designet til aldrig at overskrive data – især enheder med revisionskontrol. Anti-fragmenteringsfeatures kan også finde på at skrive data til flere lokationer, som gør en sikker datasletning næsten umulig.
 • Medietype: Metoder som degaussing virker kun på magnetiske medier, ikke optiske medieenheder. Man kan heller ikke purge en CD-R eller DVD-R. Information kan skrives én gang men kan ikke slettes (ligesom CD-RW eller DVD-RW). Flash-baseret SSD-drev lagrer data og bruger algoritmer på en måde, hvor data kan genskabes, efter det er slettet. Det gør datarester til et problem.

Datarester er endda observeret med statiske RAM ved stuetemperatur, selvom informationslagring er midlertidig og afhængig af strømtilførsel. Dynamiske RAM-chips skal også bruge strømtilførsel for at holde på data. De kræver også, at indholdet opdateres for at forebygge, at data forsvinder. Alligevel kan det lade sig gøre på få minutter ved stuetemperatur og op til en uge, hvis det er kølet med flydende nitrogen.

Hvordan datarester kan gøre skade på din forretning

Mange former for medier bliver brugt i de moderne forretningsmiljøer. Computere og servere kan bruge forskellige lagringsmedier, men det er også nødvendigt at se på mobile enheder forbundet med jeres netværk og information og applikationer lagret i en cloudløsning. Datarester på mobile og selv-ejede enheder kan føre til situationer som:

 • Sikkerhedsbrist: Datatyveri – enten af hackere udefra, interne medarbejdere, tidligere medarbejdere eller som følge af tabt eller stjålen enheder. Ondsindede programmer kan også resultere i tab eller ændring af data, identitetstyveri, spyware, virusser, trojanske heste eller andre skadende elementer i dit netværk.
 • Brud på standarder: Standarder såsom NIST Special Publication 800-88, som Datatilsynet henviser til, skal overholdes som følge af de nye regler for datasikkerhed. Når de nye regler kræver sikker datasletning, så er man nødt til at forstå de metoder, man kan verificere sin praksis over for Datatilsynet.
 • Usikkerhed omkring data: Man kan ikke vide, om en SaaS-service, du har brugt, ikke stadig overskriver din data eller om data opbevaret i clouden kan slettes. Alene at finde al den data kan være en udfordring.

Datarester kan derfor føre til nedetid, brud på nye regler for datasikkerhed, operationelle problemer, afbrudt servisering af kunder og skade til organisationens omdømme.

Eliminér datarester

Datasletning af harddiske kan være tidskrævende og dyrt afhængigt af metoden, man bruger. Som du har læst ovenfor, er det vigtigt at eliminere datarester. Her er nogle af måderne, dette kan ske på:

 • Clearing: Sletning af sensitiv data, så de ikke kan genskabes ved brug af genskabelsessoftware eller standardprocedurer.
 • Purging: Rensning af data inden afskaffelse af gamle harddiske og andre medier, så data ikke kan genskabes ved brug af kendte metoder.
 • Destruktion: Fysisk destruering af udstyre ved brug af teknikker som grinding, shredding eller forbrænding. Optiske medier ødelægges med elektrisk “arcing” eller ved at dyppe dem i polycarbonat-baseret opløsningsmiddel. SSD-drev kan ødelægges ved metoder, der bruger fordampning og opløsning.
 • Degaussing: Ved at bruge en degausser kan man fjerne eller reducere det magnetiske felt i en lagringsenhed, som fjerne al data og ødelægger harddisken. Disken kan muligvis bruges igen, hvis den magnetiske puls er svag, men ofte ødelægger det harddiskens motor. Godkendte degaussere kan gøre dette. Desværre virker en degausser ikke på SSD-diske, CDer og flashdrev.
 • Kryptering: Data kan være umuligt at genskabe, hvis det er krypteret – især hvis krypteringsnøglen er overskrevet. Det er kendt som krypto-shredding. Man kan enten kryptere hele disken eller hver enkelt fil. Desværre findes avancerede metoder til at dekryptere, og det kan ske, at nogen får fat i en kopi af dekrypteringsnøglen.
 • Overskrivning: Overskrivning er en meget almindelig og effektiv måde at bekæmpe datarester på computere og mobile enhederr. En harddisk er ofte stadig funktionel efter at være clearet og ikke skadet af overskrivningsprocessen. Som en billig mulighed kan overskrivning ramme alle dele af lagringsenheden. Overskrivningssoftware kan enten målrettes specifik data og filer, eller endda partitioner. Teknikkerne varierer fra at overskrive alt med et mønster af 0er, som forebygger genskabelse af data, til overskrivning af flere omgange. Dette adresserer risikoen ved mere avancerede metoder til genskabelse af data.

Permanent datasletning med WipeDrive

WipeDrive fra WhiteCanyon sletter enheder brugt af virksomheder og offentlige organisationer, således at sensitiv data ikke kan genskabes. Softwaren kan bruges med work stations, servere, iOS og Android-enheder, som er brugt til fortrolig data. Virksomheder kan slette disse enheder ordentligt inden genbrug, videreslag, donering eller forsvarlig skrotning.

Softwaren efterlader ingen datarester på disse enheder. Den genererer også en certificeret rapport, som beviser, at al data er slettet. Brugere kan eksportere disse rapporter til forskellige databaser og ERP-systemer.

WhiteCanyon udvikler datasletningssoftware konfigureret til både større selskaber og mindre virksomheder.

Kontakt os

Produkter

Scandic Services som distributør men også som ansvarlig for datasletningen

WipeDrive til sikker og permanent sletning af data fra harddiske

WipeDrive

Rengør din pc ved at slette private data men beholde dine programmer

SystemSaver

Et tune-up værktøj designet til at holde computeren sikker og hurtig

SecureClean

Kontroller uafhængigt, at alle data er blevet slettet fra dine diske

VeriDrive

WhiteCanyon™ kunder

Certificeret Datasletning

WhiteCanyon™ Software

WipeDrive sikker datasletning